64096.jpg

Lösningen på lösenordsrumban

08.08.2018 kl. 19:59

Lösenordsrumban gör oss galna. Vi har ju hört att lösenorden ska vara långa, knepiga och dessutom olika för alla tjänster. Det tjänar heller inte mycket till att skriva upp dem någonstans. Så hur löser vi dethär?

Med följande knep kan du ha olika, säkra lösenord på de tjänster du använder men du kan ändå enkelt "minnas" (räkna ut) lösenorden, utan att behöva dokumentera dem någonstans. Häng med.

Börja med en kul mening

Du börjar med några ord. Minst 4, och gärna lite slumpartade. Bilda en udda lite kul mening av orden. Som exempel kan vi köra med meningen “sommarmojitoutanmyggticktack”. Meningen är 28 tecken lång. Detta är redan ett riktigt bra lösenord i de flesta fall. Dataexperter är idag eniga om att en mening med vanliga (fler än 4, helst slumpartade) ord är bättre än ett knepigt 8-teckenslösenord med kombinationer av stora och små bokstäver, siffror, specialtecken. Det är längden som räknas.

OK, detta blir din lösenordsbas. Denna del av dina lösenord är samma från tjänst till tjänst. Meningen skall du memorera utantill.

Nästa steg: Tillägget till lösenordsbasen

Du har nu din mening, din lösenordsbas. Till denna lösenordsbas tillägger du alltid ett suffix. Exempelvis sajtens eller tjänstens första tre bokstäver. För Google ser ditt lösenord nu ut såhär: “sommarmojitoutanmyggticktackgoo” och för Facebook “sommarmojitoutanmyggticktackfac

Sista kryddan - din algoritm

Nu kommer den sista, spännande delen in i bilden, din algoritm! Det här låter komplicerat men är busenkelt. Algoritmen blir ett extra lager säkerhet. Även om din mailadress och ditt lösenord skulle hamna i fel händer i och med ett dataintrång på någon tjänst du använder så vet bara du hur lösenordet räknas ut för andra tjänster.

Jag bestämmer för exemplets skull att algoritmen skall räknas ut såhär: Tjänstens tredje bokstav+4 (alltså fyra steg framåt i alfabetet). När du lägger till "kontrolltecknet" ser ditt Google-lösenord ut sähär: “sommarmojitoutanmyggticktackgoos”. För facebook skulle ditt lösenord då bli “sommarmojitoutanmyggticktackfacg”.

Nu har du fixat dina lösenord i skick -en gång för alla. Grattis!

Du kan själv välja en egen lösenordsbas, suffix och göra din algoritm antingen enkel (som i detta exempel) eller mer komplicerad för högre datasäkerhet. Valet är ditt, tekniken är den samma. Vad du än väljer har du nu ett system som gör att:

1. Du "minns" (kan räkna ut) alla dina lösenord, utan att behöva dokumentera dem någonstans

2. Du har aldrig samma lösenord på två ställen

 

---

Extratips

Vissa tjänster kräver fortfarande Stor Bokstav, siffr0r eller specialte*ken. Jag rekommenderar att ta fram och memorera en alternativ lösenordsbas för dessa. Ett enkelt trick är att ta första bokstäverna från orden i din mening och tillägga en siffra. Lösenordet för t.ex. nba.com kunde enligt exemplet, och meningen ovan vara t.ex. “Smumtt1nbae”. Det har 11 tecken, stor bokstav, siffra och algoritm.

För alla lösenord du inte kan ändra, eller av någon orsak ändå vill dokumentera rekommenderar jag att du använder det utomordentliga webbläsartillägget Lastpass.

Jag utmanar dig att ta din egen algoritm i bruk och ändra alla dina befintliga lösenord. Det är inte så krångligt: vartefter du går in på dina sedvanliga sajter, program och tjänster ändrar du lösenordet, och på en vecka eller så har du redan ändrat dom viktigaste.

Nu har du säkra lösenord för olika tjänster. En till enkel grej du kan göra för att markant förbättra din datasäkerhet är att ta i bruk 2-stegsverifiering på tjänster som stöder det. Såhär:

 

Lycka till!

Robin Österholm

Säker anslutning till alla sajter

26.04.2018 kl. 09:58
64119_t.jpg

Från verksamhetsmål till resultat

Vi kan idag mäta nästan allt som sker digitalt. Men vad vill vi egentligen mäta?
29.03.2018 kl. 16:38
60613_t.jpg

Enkelt med YouTube

Vi har gjort det superenkelt för dig att lägga in videon på din sajt. Kopiera och klistra in.
12.10.2017 kl. 17:40
60606_t.jpg

Fondernas hemlige Herr Fixare

Hans namn ges vidare med ett diskret Hälsa från mig. Råden han ger får fonder, stiftelser och föreningar att tänka om. Möt Webbhusets Robin Österholm som hjälper Svenskfinlands tredje sektor att fatta rätt beslut om den digitala framtiden. Och det brinner i knutarna.
12.10.2017 kl. 16:30
60614_t.jpg

Färdiga snygga ikoner

Nu kan du lätt använda dig av massor av SOME-ikoner och symboler på din sajt.
11.10.2017 kl. 17:43
60607_t.jpg

Nya dataskyddet en kalldusch för föreningar

Snart anländer den nya EU-förordningen om skärpt hantering av personuppgifter. Men många föreningar verkar inte ännu ha förstått allvaret. Det säger Ant Simons, VD på Webbhuset.
11.10.2017 kl. 16:32
60610_t.jpg

Allt handlar om din data

Reserapport
10.10.2017 kl. 19:19
60616_t.jpg

Ledaren: Vad, för vem?

Vem riktar du dig till och med vad? Det är en fråga vi varje dag ställer våra kunder. Men också oss själva. I synnerhet under den här hösten när Webbhuset Ab byter ägare.
10.10.2017 kl. 17:49
60615_t.jpg

Bygg 10x snabbare

I Digistoff kan du nu kopiera en färdig sida med allt innehåll till en ny sida.
10.10.2017 kl. 17:46
60609_t.jpg

Förnya sajten framgångsrikt: Så gjorde Åbo Svenska Teater

Är det dags att förnya organisationens webbsajt? Vill du veta vad du ska tänka? Åbo Svenska Teater har nyligen lanserat sin splitternya webbsajt i samarbete med Webbhuset. Vi bad Niina Renström på teatern dela med sig av de fem bästa tipsen för en ny webbsajt.
09.10.2017 kl. 16:43
© 2018 Webbhuset Ab

Webbmästaren 2018

Ansvarig utgivare: Ant Simons